Česta pitanja

Q? Koliko traje čas jahanja?
A. Jedan čas traje 45 minuta – 1 sat.

Q? Kakve konje koristite?
A. Za početnike koristimo provjerene konje koji imaju dugi staž u radu sa jahačima svih profila. Apsolutno su sigurni i odgojeni, sposobni osloboditi od straha i najvećeg skeptika!

Q? Imate li poni konje?
A. Ne. Za poni konje nema potrebe. Djeca su sigurna u sedlu starog, školskog konja, a mogu ih jahati i oni veće kilaže.

Q? Kako se obući?
A. Odjeća i obuća treba biti prilagođena vremenskim uslovima. Profesionalne jahačke hlače su uske sa puno elastina, bilo koje druge “na taj fazon” su dobar izbor. Farmerke sa elastinom ili one malo šire su najčešći odabir rekreativnih jahača. Cipele moraju biti zatvorene i po mogućnosti na vezanje.

Q? Da li se može jahati i u običnim farmerkama ili trenerci?
A. Može. Obične, šire ili hlače sa elastinom su sasvim ok.

Q? Da li su dozvoljene tene?
A. Tene su najčešći izbor svih jahača koji tek počinju. Iako propisane jahačkim pravilima, cipele za jahanje moraju imati petu od 1 cm, kada dolazite u Pegasos to nije neophodno jer smo se mi dodatno osigurali posebnim uzengijama (dijelom sedla u koji jahač postavi nogu tj. stopalo) koje na sebi imaju “korpice” koje sprečavaju prolazak stopala kroz uzengiju i time stopostotno poništavaju potrebu za jahačkim cipelama.

Q? Da li je neophodno imati neku dodatnu opremu?
A. Ne. Jedino neophodno jeste imati zaštitnu kacigu koju ćete dobiti u Centru. Na raspolaganju su i zaštitni prsluci za djecu i odrasle.

Q? Dešavaju li se padovi?
A. Kao i u učenju hodanja, vožnje bicikla, klizanja, skijanja i mnoštvu drugih aktivnosti, padovi se dese i obično su izazvani greškom jahača, a ne konja kao što ljudi obično misle. Interesantno je što se padovi najčešće dešavaju kada već naučite jahati i počnete ispitivati granice i mogućnosti konja i sebe. Tokom prvih časova se obično ne pada i svi vas čuvaju 🙂

Q? Joj, šta ako padnem?
A. Ustaneš, konjić te mirno čeka i popneš se nazad u sedlo. Engleska izreka “back in the saddle” ili “ponovo u sedlu” je potekla upravo iz jahačke terminologije i označava uzdizanje nakon neke životne teškoće. Onaj koji padne, obično plaća kolače ili čokoladu… Da se zasladi!

Q? Hoće li me konj udariti?
A. Naši konji ne udaraju i ne ujedaju, ne propinju se i ne bacaju. Poštuju i vole ljude, ali zahtijevaju jednak tretman od nas. Npr. naši konji razumiju da smo mi mnogo manji i da se sa nama ne smiju igrati, niti prema nama ponašati onako kako to rade jedni sa drugima. Istu lekciju i mi moramo naučiti. Priroda konja je mnogo drugačija od naše i mi moramo izbjeći radnje koje ih plaše ili uznemiruju. Uzajamno poštovanje i uvažavanje različitosti naših priroda je najbolji put za siguran odnos sa konjima.

Q? Moje dijete ima poteškoće u razvoju. Može li ipak jahati?
A. Naravno! Terapijsko jahanje je uža specijalnost naših instruktora. Sve informacije možete naći pod tabom “Jahači nade”.