O centru

O centru

“Pegasos je nastao iz naše želje da živimo i radimo ono u čemu uživamo i tu sreću i ljepotu prenesemo i na druge. Tako smo spojili konje i prirodu sa sportom, rekreacijom, zdravim načinom života i kreirali različite programe u kojima svako može pronaći nešto za sebe.”

Konjičko rekreativni centar “Pegasos” je dom tri udruženja i svako od njih na svoj je način posebno.

  • Rekreativni program “Unlimited” je spoj jahanja, planinarstva, sportskog penjanja, alpinizma i kampovanja u šatorima ljeti, a skijanja i skijoringa zimi kroz Unlimited kampove, rekreativne časove i škole jahanja, organizacije zabava i rođendana i mnoge druge programe za sve uzraste.
  • Konjički klub “Pegasos” okuplja članove svih dobnih skupina koji se kroz sportske treninge spremaju za takmičenja u dresurnom, preponskom i endurance jahanju.
  • Udruženje “Jahači nade” je NGO osnovan u SAD i Bosni i Hercegovini sa primarnim ciljem – kreiranjem terapijskih programa za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini.

Pegasos centar je zamišljen tako da svako može da pronađe nešto za sebe. Programe vode iskusni, licencirani instruktori, stručnjaci u svojim poljima djelovanja.

Smješten u mirnom i prirodnom okruženju, a opet samo 20 minuta od grada, Centar nudi jedinstven osjećaj bliskosti sa prirodom. Brojne seoske i šumske staze u mogućnosti su pružiti i jahačima i šetačima upravo ono što im treba – aktivan odmor na čistom zraku. Smješten na 14 dunuma zemlje okružen je prelijepim krajolikom i izvanrednim pogledom na Sarajevo.

Smještaj za konje, prostori za ispust, prostor za pranje, svlačionicu, prostoriju za opremu, kancelariju i prostor za odmor i relaksaciju napravili smo u prirodnjačkom, minimalističkom stilu koji odiše jednostavnošću i obećava postati oaza za sve ljubitelje konja. Svaki boks je dimenzija 3m x 3m, sa prirodnom podlogom i laganim pristupom ispustima i arenama. Trenutno je u štali 15 konja.

Pješčana arena za jahanje (40x20m) je smještena u središtu Centra i najčešće je mjesto boravka svih jahača. Pogodna je za odvijanje časova, dresurne ili preponske treninge i održavanje takmičenja. Odmah do nje nalazi se manja zatvorena arena (20x20m) i trenutno je u procesu izgradnje krova koji će jahačima, konjima i instruktorima pružati zaštitu od sunca, kiše i snijega. Manja, kružna arena, prečnika 16 m se nalazi u pozadini štale i služi za trening konja, terapijsko jahanje, početne časove za odrasle i dječje časove.

Konjički dom ima kapacitet od 20 mjesta za spavanje i 30 mjesta za druženje, ručak i organizaciju različitih događaja, zabava i proslava. Uređen je u toplom, planinsko-konjičkom stilu, a posjetiteljima je omogućeno korištenje društvenih igara i besplatan WiFi internet. Tokom vikenda posjetitelji Centra mogu naručiti tople i hladne napitke kao i teta Safijine slasne, domaće uštipke, pite i kiflice.